May 8, 2010

Apple ve Google'ın yeni rekabet alanı mobil ödeme

Bu hafta hem Apple’ın hem de Google’ın mobil ödemeye verdikleri önemi gösteren haberler çıktı. (http://ff.im/k14fm )

Apple ve Visa işbirliğine giderek iphone ve diğer Apple cihazlarında da çalışacak ve “pay pass” ödemeleri kolaylaştıracak bir aksesuar-donanım çıkartma kararı aldı. Kullanılacak olan teknoloji güvenlik amaçlı bir hafıza kartını, iphone cihazlarında çalışacak bir uygulamayı içeren bir NFC yöntemi olacak.

Google ise mobil ödeme sektörüne bir startup’a yatırım yaparak girdi. Corduro adlı bu startup firmanın Android kullanan cihazlarda çalışacak olan ve mobil ödeme işlemini sağlayacak olan uygulamayı geliştirmesi bekleniyor. Corduro halen küçük kuruluşlar, organizasyonlar, bağışl toplamaları ve perakende ürünlerin satışı için mobil ödeme arayüzleri ve kredi kartı entegrasyonlu mobil ödeme ağ geçidi çözümleri sağlıyor.

Bu iki haber sonucunda iki firmanın mobil ödemeye bakış açılarında şöyle bir fark göze çarpıyor; Apple bankaları es geçip direkt Visa ile ortak bir projeye girişirken, Google klasik ödeme yöntemlerini yerinden oynatmayacak ve bankaların oyun alanına entegre olacak bir modeli tercih ediyor.

No comments:

Post a Comment